Een nieuwe condenserende ketel in een appartement, wat is er nu precies verplicht?

Clv bestaand gebouw

Moet ik meteen een nieuwe condenserende ketel plaatsen?

Wanneer uw bestaande ketel nog goed werkt, dan bent u niet verplicht om die meteen te vernieuwen. Bestaande open toestellen mogen nog gebruikt worden.

Vanaf 26 september 2018 worden de Ecodesigneisen voor o.a. verwarmingsketels opnieuw strenger. Vanaf dan moet de NOx uitstoot van nieuwe cv-ketels die vanaf dan op de markt komen verder verlagen. Hierdoor zullen er wellicht geen of weinig B1 ketels op de markt beschikbaar zijn die voldoen aan de strengere eisen. Deze B1-ketels worden nog regelmatig in appartementen gebruikt met gemeenschappelijke schouwen (of shuntschouwen).

Welke gevolgen heeft dit? Moet iedereen op hetzelfde ogenblik de ketel vervangen?

In de meeste appartementen zal een schouwrenovatie de volgende jaren noodzakelijk worden om deze geschikt te maken voor verwarmingsketels met een hoger rendement. In veel gevallen is er zowel een aanpassing van de schouw noodzakelijk om deze geschikt te maken voor type C-ketels (lagetemperatuur of condensatieketels), als een vernieuwing van de cv-ketels die op dezelfde schouw zijn aangesloten.

In de praktijk zal het dus voorkomen dat een defect aan 1 ketel die vervangen moet worden, kan meebrengen dat alle cv-ketels die op dezelfde schouw aangesloten zijn, ook moeten vervangen worden.

Is het verstandig om nu nog te vervangen door een niet-condenserende cv-ketel ook al ben je nog niet verplicht?

Ook al is het wettelijk in sommige gevallen nog mogelijk om nu een niet-condenserende cv-ketel te plaatsen, zonder grote schouwaanpassingen, vanaf sept 2018 verstrengt de Ecodesignverordening waarbij er strengere NOx-eisen komen, waaraan de nu geproduceerde B1 ketels wellicht niet meer gaan voldoen. Dit zal tot gevolg hebben dat bij het eerstvolgende defect aan 1 van de ketels alle ketels (ook de recent vervangen ketel) moeten vervangen worden door een condensatieketel. Daarnaast zijn er ook een beperkt aantal 'niet-condenserende lage temperatuurketels' die ondertussen ook aan de eisen van de Ecodesign 2018 voldoen (en goedkoper zijn dan condenserende ketels), maar ook wel schouwaanpassingen noodzakelijk maken.

Samengevat: schouwaanpassingen en alle kosten uitstellen is niet steeds de meest goede keuze op lange termijn.

Zal je oude cv-ketels nog kunnen herstellen?

Vanuit de Ecodesignverordening zal het vanaf 2018 ook verboden worden om nog sommige wisselstukken te produceren voor B1-ketels. B1-ketels zullen dus op termijn niet meer kunnen worden hersteld om hun levensduur te verlengen en de schoorsteenaanpassingen uit te stellen.

Wat zijn de voordelen van een nieuwe condensatieketel?

  • Ze verbruiken minder, zodat dit ten goede komt van uw energiefactuur.
  • Ze zijn compacter zodat ze minder plaats innemen.
  • Het is een gesloten systeem, zodat risico op koolstofmonoxidevergiftiging nagenoeg uitgesloten is.
  • Kan de gemeenschappelijke schouw in mijn gebouw aangepast worden zodat die compatibel is met condensatieketels?

Er zijn tal van schoorsteenoplossingen afhankelijk van de beschikbare ruimte in het appartement, de breedte van de schacht…


Contacteer ons voor gratis offerte >

Samenwerken voor een volgend project? Bezoek onze showroom.

Graag! We verwelkomen u in onze showroom om u alle toepassingen van ventilatiesystemen te tonen. We komen ook graag ter plaatse om de mogelijkheden voor een schouwrenovatie in kaart te brengen.

Afspraak maken >