Waarom ventilatie verplicht is: de sleutel tot een gezond en comfortabel binnenklimaat.

Goede ventilatie is onmisbaar voor een gezonde en comfortabele woning. In nieuwbouw en renovaties is ventilatie tegenwoordig zelfs wettelijk verplicht. Maar waarom zijn deze regels ingevoerd en wat betekent dit voor uw woning? In deze blogpost leggen we uit waarom ventilatie verplicht is en hoe Comfort Home uit Tielt u kan helpen om aan deze regelgeving te voldoen met de beste ventilatiesystemen.

Is ventilatie verplicht?

In België is ventilatie verplicht volgens de EPB (Energieprestatieregelgeving). Deze wetgeving stelt eisen aan de energieprestaties van nieuwbouw en gerenoveerde woningen, waarbij ventilatie een belangrijk onderdeel is. De regelgeving bepaalt de minimale hoeveelheid verse lucht die per ruimte aanwezig moet zijn. Dit betekent dat elke woning een ventilatiesysteem moet hebben dat zorgt voor een constante luchtverversing, afgestemd op de grootte en het gebruik van de verschillende ruimtes.

Verluchten vs ventileren

Kan ik niet gewoon even mijn ramen en deuren opzetten? Neen, ventileren en verluchten is niet hetzelfde. Ventileren staat voor het constant verversen van de binnenlucht. Het zorgt voor een goede luchtkwaliteit in huis door vervuilde binnenlucht af te voeren en verse buitenlucht aan te voeren. Verluchten door je ramen en deuren tijdelijk open te zetten is slechts een aanvulling op ventileren.

Is ventilatie verplicht bij renovatie?

Bij een ingrijpende energetische renovatie zijn er altijd ventilatie-eisen op de volledige woning. Bij kleinere renovaties zijn er minder strenge ventilatie-eisen van toepassing. Niet zeker aan welke eisen je verbouwing moet voldoen? Contacteer ons voor meer info en vrijblijvend advies.

3 D beeld Zehnder

Waarom mechanisch ventileren?

De verplichting om een ventilatiesysteem te installeren in nieuwbouwwoningen en gerenoveerde panden komt voort uit het belang van een gezond binnenklimaat. Moderne woningen worden steeds beter geïsoleerd en luchtdicht gebouwd om energie te besparen, maar dit heeft als keerzijde dat er zonder voldoende ventilatie nauwelijks frisse lucht van buiten naar binnen komt. Dit kan leiden tot een ophoping van schadelijke stoffen en vocht in de lucht, wat gezondheidsproblemen en bouwschade kan veroorzaken. Daarom is ventilatie cruciaal.

1. Gezondheid en welzijn van de bewoners

Zonder ventilatie blijven schadelijke stoffen, zoals CO₂, fijnstof en vluchtige organische stoffen (VOC’s), in huis hangen. Deze stoffen komen vrij bij dagelijkse activiteiten zoals koken, douchen en schoonmaken, maar ook door de aanwezigheid van mensen en huisdieren. Een slechte luchtkwaliteit kan leiden tot gezondheidsproblemen zoals hoofdpijn, ademhalingsproblemen, allergieën en vermoeidheid. Door te ventileren wordt vervuilde lucht afgevoerd en frisse lucht aangevoerd, wat essentieel is voor uw gezondheid.

2. Voorkomen van vocht en schimmel

Een andere belangrijke reden voor verplichte ventilatie is het voorkomen van vochtproblemen. Activiteiten zoals douchen en koken produceren veel vocht, dat zich zonder goede ventilatie ophoopt in uw woning. Dit kan leiden tot schimmelvorming, wat niet alleen de esthetiek van uw woning aantast, maar ook schadelijk is voor de gezondheid en structurele schade kan veroorzaken. Door vochtige lucht tijdig af te voeren, blijft uw woning droog en gezond.

3. Energie-efficiëntie en comfort

Moderne ventilatiesystemen zorgen niet alleen voor frisse lucht, maar helpen ook energie te besparen. Zonder ventilatie moet u vaker ramen openen om frisse lucht binnen te laten, wat resulteert in warmteverlies en hogere energiekosten. Een goed ventilatiesysteem voert continu vervuilde lucht af en zorgt voor een optimale luchtverversing, zonder dat u warmte verliest.

Hoe kan Comfort Home helpen?

Bij Comfort Home zijn we gespecialiseerd in het installeren van zowel vraaggestuurde C-systemen als ventilatiesystemen D met warmterecuperatie. Wij zorgen ervoor dat uw woning voldoet aan de wettelijke ventilatie-eisen, terwijl we ook kijken naar uw comfort en energie-efficiëntie.

Vraaggestuurde C-systemen

Een ventilatiesysteem C combineert natuurlijke toevoer van lucht via roosters met mechanische afvoer van vervuilde lucht. Vraaggestuurde C-systemen gaan nog een stap verder door de ventilatie automatisch aan te passen op basis van de luchtkwaliteit in elke ruimte. Dit betekent dat er alleen wordt geventileerd wanneer het echt nodig is, wat zorgt voor een efficiënter gebruik van energie.

Ventilatiesystemen D met warmterecuperatie

Een ventilatiesysteem D is een volledig mechanisch systeem dat zowel de toevoer van frisse lucht als de afvoer van vervuilde lucht regelt. Dit type systeem is uitgerust met warmterecuperatie, wat betekent dat de warmte uit de afgevoerde lucht wordt hergebruikt om de binnenkomende lucht op te warmen. Dit maakt het systeem zeer energie-efficiënt en zorgt ervoor dat u het hele jaar door geniet van frisse lucht, zonder warmteverlies.

Kies voor Comfort Home

Als specialist in ventilatiesystemen zorgen wij ervoor dat uw woning niet alleen voldoet aan de wettelijke ventilatie-eisen, maar ook energiezuinig en comfortabel is. Onze ervaren installateurs staan voor u klaar om een ventilatiesysteem op maat te ontwerpen en te installeren, afgestemd op de behoeften van uw woning en uw gezin.

Bent u op zoek naar een betrouwbare partner voor de installatie van uw ventilatiesysteem? Vraag je gratis offerte aan of boek een bezoek aan onze showroom. Wij helpen u graag aan een gezond en energiezuinig binnenklimaat!

Conclusie

Ventilatie is niet zomaar een wettelijke verplichting, het is een essentieel onderdeel van een gezonde en comfortabele woning. Een goed ventilatiesysteem beschermt u tegen schadelijke stoffen en vocht, verbetert de luchtkwaliteit en helpt energie te besparen. Bij Comfort Home helpen we u met de installatie van vraaggestuurde C-systemen en D-systemen met warmterecuperatie, zodat u kunt genieten van frisse lucht en een gezond binnenklimaat.

Comfort Home - Specialist in ventilatiesystemen C en D met warmterecuperatie
www.comfort-home.be